Er zijn diverse voedingssupplementen te verkrijgen. Niet elk paard of pony heeft het nodig om voedingssupplementen te krijgen. Toch zijn er dieren die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken.

60 artikelen  Supplementen voor paarden met klachten

Je hebt jonge paarden die na het zadelmak maken een supplement krijgen die ervoor zorgt dat ze sneller spier opbouw krijgen en een goed uithoudingsvermogen. Dan is er ook iets ter ondersteuning van de luchtwegen. Dat doet men vaak in de winter periode wanneer de dieren veel opstal staan. Ook bij paarden die vaak last hebben van een kuchje kan dat bevordelijk zijn. Er is ook iets voor paarden die veel stress hebben. Daar gebruikt men vaak een supplement voor waar magnesium een groot bestanddeel in heeft. Paarden met jeuk kunnen met bepaalde supplementen ook baat hebben. De hoeven hebben soms ook een steuntje nodig. Zo heb je voor elk ongemak wel iets wat ervoor zorgt dat je paard zicht beter voelt. De meeste supplementen zijn op natuurlijke basis. Zelfs voor een merrie die bij hengstigheid vervelend gedrag vertoond zijn er supplementen die dat gedrag kunnen verlichten. Het beste kunt u bij klachten eerst de dierenarts raadplegen. Die kan dan bepaalde voedingssupplementen aanraden.

Vitamines in supplementen

Je hebt ook voedingsupplementen voor drachtige merries of veulens die wel een oppepper kunnen gebruiken. Ijzer in een supplement zorgt ervoor dat een paard meer zuurstof kan opnemen via het bloed. Ijzer bindt zuurstof aan het bloed wat er weer voor zorgt dat een paard meer uithoudingsvermogen krijgt. Vitamines zouden ook niet moeten ontbreken in de periode dat een paard verhaard. Dat kost namelijk heel veel energie bij de oudere dieren. Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in poeders, pasta’s en vloeibaar. Vloeibaar is bijvoorbeeld lijnzaad. Dit kun je over het voer schenken. Lijnzaad zorgt ook voor een mooie vacht en is goed voor de vertering.