Wanneer een paard een dikke vacht krijgt in de winter en tijdens de training daardoor lang nat van zweet blijft, gaan wij ze vaak scheren. Maar waar moet je opletten en wat is het juiste scheerapparaat.

4 artikelen  Scheerapparaat

Bij het kopen van een scheerapparaat vraag jezelf af wat je precies met het apparaat wilt doen. Ga je maar 1 paard of ga je een hele stal vol paarden scheren. Er zijn apparaten vanaf 45 watt tot wel 120 of 200 watt. De meest gebruikte machines hebben 100 watt of meer.

Jonge paarden

Jonge paarden die net uit het land komen hebben vaak een vette en vieze vacht dan moet je een scheerapparaat gebruiken met meer vermogen dan wanneer je paarden hebt die helemaal gesopt en gepoetst klaar staan.

Scheerapparaten kleiner en lichter

Tegenwoordig zijn apparaten kleiner en lichter. En de machines maken minder lawaai. Het is wel zo hoe zwaarder het apparaat hoe meer geluid ze maken.

Haarlengte

De meeste scheerapparaten hebben een standaard mes. Daar hou je vaak na het scheren een haarlengte van 3mm over. Je kunt vaak nog wel messen erbij kopen zodat je ook korter kunt scheren. Houd er wel rekening mee dat na het scheren een paard gecompenseerd moet worden met een deken.

Accu of snoer

Grote scheerapparaten en kleinere tondeuses zijn verkrijgbaar met accu of snoer. Het meest worden de grotere scheerapparaten verkocht met snoer omdat een accu niet altijd feilloos werkt. Ook geeft een snoer meer kracht dan een accu.

Zorg altijd dat je, wanneer je scheerapparaat met accu gebruikt, een accu op reserve hebt.

Tondeuse of scheerapparaat

Een tondeuse wordt het meest gebruikt voor het toiletteren van het hoofd.

Onderhoudstips

Het goed onderhouden van je scheerapparaat is van levensbelang. Hier enkele tips:

  • Vind een goede messenslijper. Hier staat of valt alles. Een goed geolied scheermes gaat maximaal 8 paarden mee.
  • Zorg voor voldoende olie. Elke 10 tot 15 minuten moet het apparaat geolied worden. Dit doe je aan de zijkant van de mesjes, boven de tandjes en in het gaatje bovenop de scheerkop.
  • Maak het luchtfilter schoon.
  • Stel de mesjes goed af.
  • Was het paard voor het scheren voor het beste resultaat. De mesjes gaan dan ook langer mee.