Elke ruiter heeft zo zijn of haar voorkeur. Er zijn rijbroeken met een zitvlak, zonder zitvlak, met siliconen zitvlak en siliconen kniestukken. Ook het materiaal van een rijbroek is divers.

71 artikelen  Siliconen zitvlak

De siliconen zitvlak is sinds een paar jaar in opmars. Siliconen zorgen voor een stevige tot vaste zit in het zadel. Hoe groter de siliconen oppervlakte is hoe meer vastigheid. Niet elke ruiter vindt dat fijn zitten.

Lerenzitvlak

Je hebt ook rijbroeken met een “leren zitvlak”vroeger waren die heel stijf en stug. Tegenwoordig hebben ze daar andere materialen voor dat wel zorgt voor een stevige zit, maar die wel soepel is. Er zijn merken die gebruiken alos. Alos heeft als voordeel dat je stevig in je zadel zit maar dat je goed kunt bewegen. Een rijbroek moet goed elastisch zijn en makkelijk te onderhouden. Bij een rijbroek met een “leren zitvlak” kun je bij het wassen beter geen wasverzachter gebruiken. Dan gaat vaak zo’n zitvlak pluizen. In het algemeen kan een rijbroek ook niet in de droger en is de wastemperatuur 30 graden.

Lage- en hoge modellen

Je hebt lage modellen rijbroeken wat bij de jeugd zeer geliefd is. De hogere modellen zijn de meest verkochte rijbroeken. De eerste rijbroeken hadden broekspijpen met een klittenband sluiting tegenwoordig is dat met een elastische sluiting wat veel comfortabeler is. De kinderrijbroeken t/m 140 hebben vaak een verstelbare elastische tailleband.