Sporen (paardrijden)

Sporen zijn een hulpmiddel bij het rijden van je paard of pony.

14 artikelen  Het zijn beugels van metaal die met behulp van riemen aan de hiel van je laars worden bevestigd. Een spoor steekt 1 tot 6 cm naar achter uit.

De ruiter geeft hulpen met de kuiten om het paard te sturen of te laten versnellen. Bij onvoldoende reactie van het paard op de kuithulp kan de ruiter een spoor gebruiken. Een spoor kan er dan voor zorgen dat er meer reactie komt op een hulp van het been. Het is van groot belang dat een ruiter instaat is de hulp (geen straf) met de spoor juist te doseren. Vroeger tijdens de rijopleiding gold dan ook letterlijk: "dat men zijn sporen moest verdienen". Voor een beginnende ruiter of ruiters die nog geen onafhankelijke zit hebben zijn sporen niet geschikt en op goede maneges zijn ze nog steeds verboden.

Er zijn diverse soorten sporen, met een bolletje, met een punt of een draaiend wieltje. De functie van een wieltje is een bescherming: heel even legt men de spoor aan, meteen draait het wieltje weg, ook als de ruiter zijn/haar onderbeen te lang tegen het paard aan laat liggen.

Het kan niet de bedoeling zijn dat de ruiter de sporen als straf gebruikt. Schoppen is dan ook geen optie. Wanneer de ruiter been geeft en het paard reageert niet, dan zou de spoor ook een handig alternatief zijn. Veel ruiters verkiezen de spoor boven de zweep.