sans-serif; font-size: 14px; color: rgb(51, 51, 51); font-weight: 400; width: 240px; height: 330px; float: right; margin: 0px 0px 10px 10px;" width="240" height="330" alt="">

Een bodyprotector is een veiligheidsvest dat eruit ziet als een strakke bodywarmer. Het beschermt de wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo voorkom je ernstige blessures.

Nut van een bodyprotector

Een protector beschermt de wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo verklein je de kans op ernstige blessures. Enkele blessures kunnen zijn gekneusde ribben en gebroken ribben. Vooral een blessure aan je ribben of wervelkolom kan grote gevolgen hebben. Zo'n blessure kan ontstaan doordat je van je paard af valt tegen een hindernis of bakrand.

Soorten bodyprotector

Er bestaan verschillende bodyprotectors.

 • -Sommige goedkopere bodyprotectors beschermen alleen de wervelkolom.
 • -Sommige protectors hebben schoudervullingen die de kans op een sleutelbeenbreuk verminderen.
 • -Er bestaan ook protectors met airbags. Deze bodyprotectors zijn van zacht materiaaal en zittenniet strak om het lichaam. Ze blazen zich bij een val van je paard binnen een halve seconde op. Aan de bodyprotector zit een snoer dat je aan je zadel bevestigt. Als je valt, wordt het snoer losgetrokken en blaast de protector zichzelf op via een CO2 patroon. De patroon moet je na een val vervangen zodat je de bodyprotector weer kunt gebruiken.
 • -Er zijn zowel dames modellen als heren modellen te koop. Die protectors voor vrouwen hebben een betere pasvorm rond de borsten.
Koop - en gebruikstips body protector

Een bodyprotector is verplicht op crosscountry KNHS wedstrijden. Bij andere takken van paardrijden is het advies altijd een bodyprotector te dragen. Tegenwoordig zijn er ook meer maneges die kinderen in een springles verplichten te rijden met een bodyprotector. Let op bij het kopen en dragen van een body protector.

 • Laat je adviseren bij een ruitersportzaak. Daar weten ze welke protector voor jou geschikt is.
 • Pas verschillende modellen zodat je de verschillen kunt voelen.
 • Koop een bodyprotector met een goede pasvorm. Laat altijd je borstomvang, je taille en het vierkant linkertaille- linkerschouder- rechterschouder- rechtertaille opmeten.Dan kun je in een tabel vinden welke maat bij jou past.
 • Neem verschillende houdingen aan tijdens het passen. Dan kun je voelen of de bodyprotector ergens knelt.
 • De bodyprotector mag tijdens het rijden niet het zadel raken. Ga bij het passen even op een zadel zitten om het formaat te beoordelen. Het voorste deel van de bodyprotector moet minstens 25 millimeter boven het borstbeen beginnen. Het achterste deel moet bovenaan tot over de zevende nekwervel komen. Raakt de bodyprotector het zadel? Dan is hij te lang.
 • Laat je niet leiden door de prijs. De prijs van een bodyprotector zegt niets over de veiligheid. Een goedkopere bodyprotector is even veilig als de allerduurste. Maar een duurdere bodyprotector heeft vaak meer draag comfort.
 • Houd de protector tenminste 5 min aan bij het passen. Het duurt 5 minuten voordat de schuimstof van de bodyprotector is "opgewarmd" tot je lichaams temperatuur.Zo kan de protector zich pas goed aanpassen aan je lichaam.
 • Draag het liefst alleen een dunne laag kleding onder je bodyprotector. Dan geeft hij de beste bescherming en het grootste draagcomfort.
 • Koop een bodyprotector die voldoet aan de Europese richtlijnen. Voor rugbeschermers geldt de norm 'EN 1621-2'. Deze norm is overgenomen uit de motorsport, omdat de paardensport nog geen eigen Europeese normen heeft. In de norm 'EN-13158:2000' is vastgelegd hoe veiligheidsvesten voor de ruiter opgebouwd moet worden. Wanneer de protector aan de normen voldoet, dan is hij uitgebreid getest en voorzien van een goedkeuring.
 • Bij elke gekochte protector behoord een gebruikshandleiding en het veiligheidsniveau. Daarin staan gegevens over het veiligheidsniveau, het onderhoud en de juiste maat. Alle bodyprotectors die in Nederland worden verkocht, hebben het 'Beta 2000' veiligheidskeurmerk. Er bestaan 3 verschillende keuringsniveaus. Kies bij voorkeur een protector met het paarse niveau. Die is het meest veilig en is ook Europees gecertificeerd.
Wat betekend CE, (N)EN of BETA?

De CE-markering geeft aan dat de gebruikte materialen voldoen aan de minimale veiligheidseisen die de wet aan het product stelt. Denk bij een airbagvest aan het gaspatroon en de druk die het vest kan hebben. Bij een bodyprotector kunne we bijvoorbeeld denken aan de harde materialen in het vest enof die de ruiter niet kunnen verwonden. Een CE-markering is geen garantie dat het product ook effectieve bescherming biedt.

Een EN of NEN norm geeft aan dat de bodyprotector voldoet aan de eisen die in een EN(Europese) of NEN(Nederlandse) commissie zijn opgesteld. Dit kunnen eisen aan het materiaal zijn, maar bijvoorbeeld ook eisen die de veiligheid waarborgen bij een val.

Om een BETA-normering te krijgen, wordt de protector aangeboden aan een onafhankelijke commissie die bodyprotectors keurt en indeelt op basis van veiligheidsnormen. Zo wordt duidelijk voor welke tak van sport bepaalde protectors de meeste bescherming bieden.