Een paard met oornetje

Op wedstrijden zie je steeds meer paarden met een oornetje. Doen de ruiters dat voor de sier of heeft het echt functie.

7 artikelen  Oornetje ter bescherming

Veel ruiters die op wedstrijd hun paard een oornetje op doen, hebben daar vaak een goede reden voor. Een reden kan zijn dat het paard snel schrikt of snel afgeleid is. Door het gebruik van een oornetje wordt het omgevingsgeluid, zoals wind en muziek, wat gedempt en zorgt het voor een betere concentratie van het paard. Het paard wordt hierdoor rustiger en kan hij zich beter ontspannen.

Ook worden oornetjes gebruikt tegen de bescherming van vliegen, muggen en andere insecten die rond de oren van het paard zoemen. Er zijn paarden die het erg vervelend vinden als er een daas of vlieg rond de oren vliegt. Het gevolg is dat het paard met het hoofd gaat schudden om het insect weg te halen. Tijdens het rijden is dat uitermate storend en het paard is niet meer geconcentreerd. Het oornetje helpt hier tegen en voorkomt dat het paard continu met zijn hoofd schud.

Oornetje als mode

Het is tegenwoordig ook een leuke bijkomstigheid dat oornetjes in diverse kleuren verkrijgbaar zijn. In veel collecties van diverse merken kun je een oornetje vinden in dezelfde kleur van het dekje en of deken. Hoe cool is dat.