Zadeldekje Catago groen

Zadelonderleggers worden gebruikt onder het zadel ter bescherming van de paardenrug of om een zadel beter passend te maken.

Soorten Zadelonderleggers

Je hebt verschillende vormen. Je hebt dekjes, gelpads, lamsvacht enzovoort. Dekjes zijn er in de maten shetlander, pony, cob en full. Dan heb je ook nog 2 vormen dressuur en veelzijdigheid(springen). De dressuur dekjes zijn groter dan de veelzijdigheids dekjes. Dat komt omdat een dressuurzadel ook groter en een andere vorm heeft dan een springzadel of veelzijdigheidszadel. Dekjes zijn er in heel veel kleuren, met een randje of zonder randje, met logo of zonder logo, enzovoort. Er zijn ook dekjes die een antislip laag hebben zodat het zadel niet schuift tijdens het rijden. De binnenkant van een dekje is ook diverse. Zo zijn er dekjes met fleece aan de binnenkant en katoen of met een 200 grams vulling. Er er zijn dekjes met een technische stof die er voor zorgt dat het vocht snel weg getransporteerd wordt van de paardenrug zodat de paardenrug droog blijft. Wat dus zeer comfortabel voor het paard is.

Gelpads

Gelpad-zadelonderlegger

Dan zijn er gelpads die er voor zorgen dat een zadel geen drukplekken veroorzaakt. Sommige paarden hebben last van hun rug door ooit eens een slecht zittend zadel te hebben gedragen. Dan kan met doormiddel van een gelpad het dier ontlasten. Gelpads worden ook gebruikt om een zadel passend te maken net zoals een lamsvacht. Dit is meestal maar voor een tijdelijke oplossing. Er bestaan ook pads waar men het zadel doormiddel van kussentjes zowel aan de voorkant als aan de achterkant onafhankelijk kan verhogen. Veel professionele ruiters, die meerdere paarden per dag rijden, gebruiken die pads omdat ze niet voor elk paard een passend zadel hebben. Dan is zo’n pad een mooie oplossing.

Lamsvacht

Lamsvacht-zadelonderlegger

De zadelonderleggers van lamsvacht zijn dan ook een goede oplossing. Zadelonderleggers van lamsvacht zijn niet makkelijk te onderhouden. Gewonen dekjes stop je in de wasmachine op 30 graden en kun je een gewoon wasmiddel gebruiken. Bij een zadelonderlegger van lamsvacht is dat anders dat kan alleen op de wolwas en met een wasmiddel speciaal voor wol wassen.