Wanneer de temperatuur stijgt, krijgen we weer last van dazen. Vooral bij warm, vochtig en windstil weer vormen ze een ware plaag. De grote vlieg met de grote ogen kent vele namen: paardenvlieg, bremze, steekvlieg, blinde daas, blinde vlieg en daas. Allemaal verschillende namen voor een vlieg die na het bijten echt pijn veroorzaakt. De aanwezigheid van dazen maakt het voor een paard vrijwel onmogelijk om langer tijd buiten te lopen.

7 artikelen  Wat is een daas?

Dazen ook wel paarden- of hertenvlieg genoemd zijn familie van bloedzuigende insecten. Er zin wereldwijd wel 8 duizend soorten die familie van elkaar zijn. In Nederland alleen al leven er zo'n 40. Daarvan vormen 12 soorten de laatste jaren een ware plaag. De bekendste is de regendaas. De daas hoort tot de groep grote insecten en kunnen tot wel 25mm lang worden. Ze hebben grote metaal kleurige ogen, zijn grijs/bruin van kleur, hebben vlekkerige vleugels en een gestreept lijf.

Waarom doen dazen pijn?

Een daas steekt niet, maar bijt. Ze hebben geen angel en geen priksnuit zoals bij muggen. De snuit van een daas bestaat uit vele mesjes. Bij een beet snijden ze de huid open. De beet van een daas is zo krachtig dat een daas, in tegenstelling tot een mug, in staat is om door dunnen kleding heen te bijten.

Waar leeft de daas?

Een daas komt voor op met name vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, natte gebieden, modder, op bodems van sloten en op planten. De larven en poppen kunnen overleven in mindere gunstige weersomstandigheden. De larven ontwikkelen zich in het water, modder, moeras of rottende plantendelen. De larven leven vaak van andere insecten. Ze ontpoppen pas als het warm en zwoel weer is. Dat is dan ook de reden dat er vooral in warme en vochtige tijden veel dazen zijn. Het is dan ook zaak om zo vroeg mogelijk de vliegende daas te bestrijden en niet te wachten tot er al overlast is. Een daas is een slechte vlieger en zal dan ook veel minder last veroorzaken als het behoorlijk waait. De gemiddelde levensduur van de daas is zes weken.

Voorkomen is beter dan bestrijden.

De ruiter:

Draag licht kleurige kleding die voldoende dik is zodat de daas er niet doorheen kan bijten.

Het paard:

Het gebruik van een dazenspray is favoriet bij de meeste paardenhouders. Wel is het belangrijk dat u de juiste spray toepast.