Dankzij het longeren kun je je jonge paard voorbereiden op het zadelmak maken.

25 artikelen  Pessoa-teugel

Inrijden

Het inrijden van het jonge paard begint met een goede voorbereiding. Die voorbereiding begint met het vertrouwd voelen onder de mensen en dat het mee loopt aan het halster enzovoort.

Bit

De volgende stap is het paard of pony te laten wennen aan het bit. Dat kun je doen om een keer een hoofdstel aan te doen.

Kaptoom

Vervolgens begin je met longeren Eerst moet het paard begrijpen wat de bedoeling is van het longeren. Meestal gebruiken wij eerst een kaptoom om niet onnodig de mond te bezeren. Bij voorkeur longeer je in een longeercirkel of een afgezette ruimte. Wanneer het paard snapt wat de bedoeling is van longeren kun je met een bijzet beginnen. Daar zijn diverse methodes voor. Je kunt je het beste er eerst in verdiepen welke methode het beste bij je paard of pony past. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je paard leert na te geven op de weerstand van de teugel.

Nageeflijk

Wanneer een paard aan de longe nageeft is het later met het rijden makkelijker te sturen. Een ruiter die het paard zadelmak maakt heeft veel baat bij een paard die in stap, draf en galop al fijn aan de bijzet loopt.

Ook is longeren een leuke afwisseling in de training met je paard. Tevens kan het longeren je paard verbeteren. Longeren is een vak apart en goed bijzetten tijdens het longer ook. Wil je dus goed leren longeren dan kun je vaak diverse cursussen volgen bij diverse manege's of rijverenigingen.

Longeerhulpen

Een aantal longeerhulpen zijn driehoeksteugel en bijzetteugels met elastiek of helemaal van leer. Een longeerlijn heeft meestal een lengte van 8 meter. Ook kan men longeren met een dubbellonge. Die heeft meestal een lengte van 18 meter. Een kaptoom kan men op diverse plaatsen verstellen en heeft meerdere ringen om longeerlijn of longeerhulpen aan te bevestigen.

Longeersingel

Een longeersingel heeft ook meerdere ringen zodat je het paard op verschillende niveaus kan instellen. Longeren is altijd een leuke afwisseling voor paard en ruiter en men houd het paard lekker soepel door zijn lijf.