Een hoofdstel bestaat uit diverse onderdelen. Frontriem, bakstuk, neusriem, sperriem, kopstuk, keelriem, teugels en een bit. Ook is er een bitloos hoofdstel en het zegt het al bij dit hoofdstel wordt er geen bit gebruikt. Het leer van een hoofdstel moet soepel en van goede kwaliteit zijn. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van hoofdstellen.

39 artikelen  Showtime-hoofdstel-GoliathComfortabel voor paard en ruiter

Veel hoofdstellen hebben tegenwoordig een anatomisch gevormd kopstuk en neusriem. Ook zijn er al hoofdstellen waarbij memory foam gebruikt wordt. Alles wordt er gedaan om het onze viervoeter zo comfortabel mogelijk te maken.

Kleuren en ontspanning

De meest gebruikte kleuren leer zijn zwart en bruin. Nu zijn er een aantal merken die een hoofdstel hebben die totaal verschillen van een regulier hoofdstel. Deze hoofdstellen ontlasten bepaalde drukpunten van het paardenhoofd. Waardoor een paard zich beter kan ontspannen en een ontspannen paard is goud waard.

FrontriemFrontriemen

Frontriemen zijn er in diverse modellen en kleuren. Bij elk hoofdstel zit er standaard een frontriem bij maar je kan zo’n frontriem vervangen door een ander. Je kunt zelf een frontriem samenstellen maar ook zijn er vele frontriemen leverbaar. Van veel blingbling tot een simpele versie. Ook zijn ze er in een v vorm of gebogen, je kunt het zo gek niet op noemen.

Teugels

De teugels van een hoofdstel zijn natuurlijk ook zeer belangrijk. Daarin heb je ook verschillen. Springruiters rijden met andere teugels dan een dressuurruiter. De springruiter heeft graag een teugel extra grip. Een dressuurruiter in de hogere klasse rijdt vaak met leren teugels. De meest gebruikte teugels zijn stoffen teugels met leer stops.

Leren-teugels