Halsters zijn niet weg te denken. Iedereen die een paard of pony heeft, heeft er meestal wel een paar van liggen. Je hebt ze in diverse soorten waaronder onderlegd met fleece of bont. Dit zorgt ervoor dat het hoofd niet beschadigd raakt.

39 artikelen  Maten en kleuren halsters

De maten van een halster variëren van veulen, mini shetlander, shetlander, pony, cob, full en extra full. Qua kleur zijn ze in alle varianten te verkrijgen. Meestal kan er een set gemaakt worden. Zo’n set bestaat uit een halster met bijpassend halstertouw en fleecedeken. Zo’n combi lijkt heel mooi wanneer je op wedstrijd gaat of naar je les.

Lengtes en materialen

Halstertouwen hebben we ook in verschillende materialen en lengtes. De meeste halstertouwen hebben een lengte van 3 meter. Ook hebben halstertouwen 2 verschillende sluitingen. De karabijn sluiting en de panieksluiting.

Sluitingen

Hier in Nederland wordt de panieksluiting alleen gebruikt om je paard vast te zetten o.a. op de trailer of op de poetsplaats. Een panieksluiting is ervoor dat wanneer een paard in paniek raakt zichzelf niet kan verwonden. Bij paniek schiet zo’n sluiting namelijk los. In Duitsland wordt deze sluiting in het algemeen overal gebruikt. Een nieuw type halster is een halster met 3 sluitingen. Deze kunnen gebruikt worden bij paarden die net onder het zadel gaan of paarden die hoofdschuw zijn. Doordat dit halster 3 sluitingen heeft kun je het onder het hoofdstel laten zitten en wanneer het halster af kan doe je de sluitingen open en trekt zo het halster onder het hoofdstel vandaan.