Bitten

Paardenmond

Voor elke paardenmond moet men opzoek naar een passend bit. Je hebt ze in diverse modellen en maten. De meest gebruikte maten zijn 10,5 cm shetlander, 11,5 cm pony, 12,5 cm cob/paard, 13,5cm voor de grotere paarden. Nu zijn er ook paarden met een groter maat tot wel 15,5 cm.

Anatomisch-bitSoorten bitten

Een aantal soorten bitten zijn: Watertrens in enkelgebroken en dubbel gebroken en heeft losse ringen. Dit bit wordt meestal gebruikt voor een jong paard. Bustrens heeft vaste ringen en is er in enkelgebroken en dubbel gebroken. Vaste ringen zorgen ervoor dat lippen van het paard niet bekneld raken. Het is een populair bit dat voor veel paarden geschikt is. Ongebroken rubber trens is het mildste trenstype en zeer geschikt voor de jonge, zeer gevoelige paarden die nerveus van een bit worden. D-trens is afgeleid van de schaartrens en is een soort minischaar bij het sturen. Door de rustige ligging kan deze goed gebruikt worden bij jonge paarden. Kneveltrens is er in gebroken en dubbel gebroken. De Baucher trens heeft een lichte hefboomwerking die een neerwaartse druk achter de oren geeft. Een bit met rolletjes voorkomt het vastpakken van het bit. Snaffel is een ongebroken bit. Ophaal trens is een trens die druk geeft op de nek. Bij een ophaal trens horen ook ophaal bakstukken die door twee ringen door worden gehaald en vastgemaakt worden aan de bakstukken en teugels. Tonglepel wordt aan het bit bevestigd. Het voorkomt dat het paard zijn tong over het bit gooit.

Correctiebit

Correctiebit is een bit voor heftige paarden welke tegen de hand gaan, het bit vastpakken of de tong over het bit brengen. Werkt zeer intensief met snel resultaat.

Trainingsbit

Africhtings bit is een trainingsbit voor jonge paarden en voor paarden met een gevoelige mond. Dit bit geeft betere speekselvorming en bereidheid tot kauwen op het bit. Dan is er nog de dressuur stang en trens. Dat bestaat uit 2 bitten een stang, met hoge tongboog of lage tongboog, en een onderleg trens, die kan in enkelgebroken en dubbel gebroken.