Beenbescherming voor paarden: honderden verschillende soorten en maten, maar nog veel meer verschillende meningen over het gebruik ervan. De meningen…

43 artikelen  lopen uiteen van het onverantwoord vinden om een paarden been ergens een moment onbeschermd te laten, tot het levensgevaarlijk vinden om ooit een enkele vorm van beenbescherming te gebruiken. Een paard dat correct beweegt raakt zich normaal gesproken niet en onder bandages of beenbeschermers worden pezen onnodig warm.

Showtime beenbeschermers burgundyPeesbeschermers

Maar soms is het wel nodig om een paard iets om de benen te doen. Bijvoorbeeld bij het springen wanneer de kans op aantikken groter is of bij een afwijkende beenstand.

Bij een rustige buitenrit, het stappen in de molen of zelfs bij dressuurmatig rijden, is bescherming lang niet altijd nodig.

Tijdens het hogere springen of tijdens het snellere galoppeerwerk of weidegang is het misschien verstandig om iets om de voorbenen te doen. Zelfs de rustigste paarden mogen graag een sprintje trekken in het weiland en hebben dus een verhoogte kans zich zelf te blesseren. Springschoenen kunnen voorkomen dat "ruige"paarden hun ijzers aftrappen.

Beenbeschermers

Voor elke vorm van paardrijden heb je diverse soorten beenbeschermers. Zo heb je de peesbeschermer en de kogelbeschermer. Voor springpaarden gebruikt met graag stevige en harde beschermers wel of niet onderlegd met bont.

Peesbeschermers

Deze beschermers zorgen ervoor dat wanneer een paard bij het springen zich achter aantikt de schade beperkt blijft. Bij dressuurpaarden gebruikt men vaak een elastische bescherming of ook wel de dressage boots.

Softopreen

Beenbeschermers kunnen uit diverse materialen bestaan. O.a. leer, kunststof of softopreen. De meest gebruikte sluiting is met klittenband. De kleuren zijn zeer gevarieerd en hier komt ook de blingbling weer naar voren.

Showtime springschoenen glitter witSpringschoenen

Onder de beenbeschermers valt ook de springschoen. Deze beschermd de bal van de hoef voor het aantikken van het achterbeen.

Transportbeschermers

Verder heb je nog de transportbeschermers. Deze worden gebruikt voor het transporteren van het paard. Ze zorgen ervoor dat tijdens het transport niets met de benen kan gebeuren. Deze beschermers zijn langer dan de gewone beenbeschermers die wij tijdens het rijden gebruiken en het materiaal is vaak soepeler.