Groetjes van de dazen gemeenschap Stieltjeskanaal

Ook hier aan het Stieltjeskanaal zijn de dazen gearriveerd!
13 June 2018

Hallo,

Het is weer zo ver. De dazen zijn gearriveerd pfff. Elke ruiter en paarden liefhebber kent het wel. Ben je heerlijk aan het rijden of je bent je paard aan het knuffelen. Jaja sommige paarden vinden knuffelen lekker. We hebben er hier ook een paar op stal die dat waarderen. Ook een paar die heel hard weg rennen wanneer ze je zien aankomen. Maar goed daar hadden we het niet over. Die dazen..... Elk jaar vanaf ongeveer Juni t/m September zijn ze er. Paarden hebben er een bloedje hekel aan. Ik ook trouwens. Een beet( ja een daas bijt) van een daas is uitermate pijnlijk en sommige paarden en mensen reageren daar heel erg op.

Heb er ervaring mee. Een paar jaar geleden wilde ik gaan paardrijden in onze rijbak. Ik wil opstappen paard wil daas van zijn kont slaan met zijn staart. Ik blijf met mijn spoor in zijn staart zitten en denk nog Oeps. Oeps ja daar vloog ik door de lucht. Salto geoefend en kwam op mijn knieën terecht. Net op het moment dat ik mijn salto aan het oefenen was ging er een ook nog een luchtballon heel laag over de rijbak. Heb nooit een applaus gehad ondanks dat het toch wel spectaculair was. Viel mij een beetje tegen. Alles verder goed afgelopen en heb mijn training afgemaakt alsof er niets was gebeurd. Toen was ik nog flexibel.

Twee van onze dames hebben wij onder een vliegendeken staan anders denken ze dat ze dood gaan. Ze zijn zo gevoelig. Hahaha. De prinsesjes. Het nadeel van vliegendekens en andere dekens is dat ze kapot kunnen. En wanneer prinsesjes geen goed humeur hebben dan willen de dekens nog wel eens in de ronde vliegen. Daar hebben we nu een oplossing voor( dachten wij). Elke prinses heeft nu haar eigen stukje weiland. Denk je probleem opgelost. Nee hoor. Gaan ze met elkaar buurten zegt de één iets wat de ander niet wil horen en dan krijg je weer een bitchfight over het draad. Een van de dames krijgt de ander bij de deken en ja hoor weer een gat. Kan ik weer aan het werk om het dicht te naaien. Leuk hoor merrie's.

Dazen hebben dus een mondje en scheuren je huid kapot. Net een horror film. Brrrr. Om je te beschermen tegen dazen kun je het beste lichtkleurige kleding dragen die dik genoeg is zodat de daad er niet doorheen kan bijten. Voor paarden zijn er diverse oplossingen zoals vliegen uitrijdekens, vliegendekens en vliegen/dazenspray. Ook is er de mogelijkheid om een daas voor de gek te houden. Ja dat kan. Er zijn dazenvallen die als het ware een paard of mens nabootsen. Het klinkt spannender dan dat het is. Je neemt een zwarte bal of emmer. Je smeert het in met originele dazenlijm en hangt het op in het weiland of bij de rijbak. De bal of emmer moet los hangen want door de zon wordt de bal of emmer warm en door de beweging denkt die daas van daar is een lekkere maaltijd. Daas vliegt naar de bal of emmer en denkt shit dit is geen lekker hapje maar dan is het voor hem al te laat. Hij zit vast in de lijm. Op deze manier wordt de populatie minder en wanneer je dit elk jaar blijft volhouden neemt de overlast elk jaar meer af.

6989303080-Horse-Fly-Trap-Ball-45-cm.jpg2947183880-Horse-Fly-Trap-Glue-Lijm.jpg

Er zijn ook luxere versies van de dazenval. Je kunt ze vinden op onze website. Hier kun je ook diverse dekens vinden. Wij hebben diverse artikelen gewoon op voorraad. Waaronder het systeem wat ik hierboven beschreven heb.

Zolang de overlast nog niet is opgelost kun je ook een dazenspray gebruiken. Wij hier op stal gebruiken de paardendeodorant van het merk EquiProtecta. Het stinkt enorm maar werkt geweldig. Dankzij die spray weten we altijd waar iedereen met zijn paard is. Hahaha. Voor diegene die niet zo goed over die geur kunnen ( die is echt enorm) hebben we nog de dazenweg van Excellent.

4097149966-paardendeodorant-300x300.png2634761380-Dazenweg.jpg


Is er nog iets wat je wilt weten of nog extra informatie wilt kom gerust langs.

Groetjes hier uit Stieltjeskanaal van mij en de beestenboel.